18!

Åldersgränser: 18 år


När du fyller 18 år sker väldigt många förändringar när det gäller dina rättigheter och skyldigheter i samhället. Du blir först och främst myndig vilket innebär att du inte längre står under dina föräldrars vårdnad. Sedan får du bl.a. också rösta, gifta dig, spela på hästar, ta bilkörkort, göra namnbyte, skriva testamente, ta riskfyllt arbete och driva hotell samt vara vice riksbankschef, direktör, tolk eller bilskrotare.



LEVA IHOP

Ingen har längre vårdnaden om dig
Du står inte längre under dina föräldrars eller annans vårdnad, vilket betyder att du själv bestämmer över din person. Men om du gifter dig innan du fyller arton kan vårdnaden upphöra tidigare.

Du får ingå äktenskap eller partnerskap
Du får gifta dig. Du får också registrera partnerskap. Innan du fyller arton får du bara gifta dig med länsstyrelsens tillstånd.

Du kan få adoptera
Du får adoptera eget barn, din makes barn eller makes adoptivbarn. I andra fall krävs starka skäl för att du ska få tillstånd att adoptera.

Du kan låta dig adopteras
Du får låta dig adopteras utan dina föräldrars samtycke.

Du kan byta namn
Du gör själv anmälan eller ansökan om namnändring.



BROTT OCH STRAFF

Specialregler för dig mellan 18 och 21
Det finns en del särskilda regler som rör rättegången och påföljden för unga lagöverträdare som har fyllt 18 år men inte 21 år, alltså regler som inte gäller för andra vuxna.

Rättegång
För dig som har fyllt 18 år gäller samma bestämmelser för rättegången som för åldersgruppen 15-17 år (se 15 år/Brott och straff). Ett undantag är att de särskilda tidsfristerna som gäller vid allmänt åtal mot den som är under 18 år inte tillämpas, men ett mål mot dig som har fyllt 18 år men inte 21 år ska alltid behandlas skyndsamt.

Straff för 18-åringar
Så långt det är möjligt gäller att du som har fyllt 18 år men inte 21 år ska få den vård du behöver inom socialtjänsten.
- För fängelsestraff gäller särskilda restriktioner. Du får dömas till fängelse endast om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller annars finns särskilda skäl för det.


För att rätten ska få döma dig till fängelse i mer än tre månader krävs att socialnämnden hörs.

När de dömer ut straffet ska domstolen ta särskild hänsyn till din ungdom och den får döma dig till lindrigare straff än vad som föreskrivits för brottet. Du får inte dömas till livstids fängelse.


Du kan dömas till samhällstjänst
Du kan dömas till samhällstjänst i stället för fängelse.

Du är processbehörig i tvistemål
Du är processbehörig i tvistemål i allmänhet.

Du har tillträde till rättegång
Du har tillträde till en offentlig förhandling vid tingsrätten, länsrätten, arbetsdomstolen och marknadsdomstolen.

Skadestånd
Du har fullt skadeståndsansvar.

Testamente
Du får göra testamente.

Tvångsomhändertagande
- Du kan inte längre på den grunden att du utsätts för misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat missförhållande i ditt hem tas om hand för vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
- Du kan däremot fortfarande beredas vård med stöd av LVU om du utsätter din hälsa eller utveckling för en påtaglig risk för att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende.
- Socialnämnden får besluta om att du omedelbart ska omhändertas, om vissa förutsättningar är uppfyllda.

Tillstånd att ha vapen
- Du får utan särskilt tillstånd ha kolsyre-, luft- eller fjädervapen och harpunvapen avsett för målskjutning, om vapnet i fråga har en begränsad effekt i förhållande till andra jämförliga skjutvapen. Är det däremot inte fråga om ett effektbegränsat vapen måste du ha tillstånd av polisen.


Du kan få tillstånd av polisen att använda ett luft- eller fjädervapen utomhus inom detaljplanelagt område. Använder du vapnet utanför ett detaljplanelagt område och under uppsikt av någon som har fyllt 20 år behöver du inget tillstånd.

Du kan få tillstånd att inneha skjutvapen, även enhandsvapen, men inte helautomatiska vapen.

Du får utan att ha licens tillfälligt låna ett skjutvapen av en person som är berättigad att inneha vapnet.


EKONOMI

Du blir myndig
Du blir myndig när du fyller 18 år. Det innebär bland annat att du själv får bestämma över din egendom eller skuldsätta dig. Kort sagt, du har rätt att själv sköta dina ekonomiska förhållanden. Du står därmed inte längre under dina föräldrars eller någon annans förmyndarskap.

Dina föräldrar är inte längre underhållsskyldiga
Dina föräldrars underhållsskyldighet upphör. Ett undantag gäller dock vid studier. Om du inte har avslutat din grundutbildning är dina föräldrar fortfarande underhållsskyldiga, men bara så länge studierna pågår och inte längre än tills du fyller 21 år.

Studiehjälpen betalas ut till dig
Du har rätt att få studiehjälpen utbetald till dig själv. Du ska själv underteckna din ansökan om studiehjälp. Du är betalningsansvarig för den studiehjälp som lämnats ut sedan du har fyllt 18 år. Vid återkrav för studiehjälp som betalats ut till den som vid utbetalningstillfället var under 18 år är däremot dennes förmyndare betalningsskyldig. Du är själv skyldig att anmäla ändrade förhållanden som kan påverka studiehjälpens storlek.

Skatt och taxering för 18-åringar
Du har vid bestämmandet av arvskatten inte längre rätt till ett särskilt avdrag för din uppfostran och utbildning.

Du taxeras själv för din förmögenhet även om du bor hos dina föräldrar.

Din deklarationskyldighet följer inte längre de bosättningsregler som lägger grunden för dina föräldrars deklarationsskyldighet.


Du har inte rätt till underhållsstöd
Du har inte längre rätt till underhållsstöd. Men om du pluggar har du ändå rätt att få förlängt underhållsstöd. Som villkor gäller då att dina studier ger rätt till förlängt barnbidrag eller studiehjälp.

Du har inte rätt till barnpension
Du har inte längre en generell rätt till barnpension. Om du studerar, har du alltjämt rätt till barnpension. Som villkor gäller då att dina studier ge rätt till förlängt barnbidrag eller studiehjälp.

Lån i pantbank
Du får pantsätta i pantbank.


ARBETE
Särskilt arbetarskydd gäller inte längre dig
De särskilda reglerna i arbetsmiljölagen om minderåriga i arbetslivet gäller inte längre för dig. Det innebär bland annat att du får ta riskfyllt arbete, som till exempel dykarbete, rivningsarbete med asbest, arbete som är förenat med joniserande strålning och liknande, ansvarsfullt arbete som till exempel eldartjänst på fartyg och på annat sätt påfrestande arbete, som skiftarbete.



HÄLSA OCH OHÄLSA

Du kan få sterilisera dig
Du får steriliseras, men bara på grund av genetiska eller medicinska orsaker och med Socialstyrelsens tillstånd.

Du bestämmer själv om transplantationer
Du avgör själv om ett ingrepp för transplantation ska få göras på dig. Innan du fyller 18 krävs vårdansdshavares samtycke. Men även om du är under 18 år så har du en så kallad vetorätt. Det betyder att du själv kan förbjuda ingrepp även om vårdsnadshavare samtycker.



UTBILDNING

Yttrande- och företrädesrätt i gymnasiet
Du får själv anmäla din avgång från en gymnasieutbildning utan att ha slutfört den.

Du har rätt till samråd med rektorn innan rektorn beslutar om du ska gå om en eller flera kurser eller gå ett reducerat program, annat nationellt program eller ett individuellt program.

Du har rätt att muntligen få yttra dig inför styrelsen för utbildningen om du ska avstängas från undervisningen eller förvisas från gymnasieskolan. Är du elev i gymnasiesärskolan har du en motsvarande yttrande- och företrädesrätt.



VAL, MEDBORGARSKAP

Självständigt medborgarskap
Du blir självständig i medborgarrättsligt hänseende. Du räknas inte längre som bihang till dina föräldrar.

Du kan får söka pass själv
Du kan själv ansöka om pass.

Du får rösta i riksdagsvalet
Du får rösta i riksdagsvalet om du är svensk medborgare. Då kan du också väljas till ledamot av riksdagen eller till ersättare för en ledamot. För att få vara statsråd gäller inte någon åldersgräns. För rösträtt och valbarhet till Sametinget gäller samma åldersvillkor som vid övriga val till politiska församlingar.

Du får rösta i kommunalvalet
Du får rösta i valen till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Är du inte svensk medborgare måste du ha varit folkbokförd här sedan tre år för att få rösta. Om du har rösträtt är du också valbar i sådana val.

Du får rösta i kyrkovalet
Om du är medlem i Svenska kyrkan får du rösta i de kyrkliga valen. Är du inte svensk medborgare måste du ha varit folkbokförd här sedan minst tre år för att få rösta. Om du har rösträtt är du också valbar i sådana val.

Du får rösta i folkomröstningar
Om du har rösträtt vid val till riksdagen har du också rösträtt vid folkomröstningar i hela riket.

Uppfyller du kraven för rösträtt vid de kommunala och kyrkliga valen har du också rösträtt vid kommunal folkomröstning och vid folkomröstning i församling.

Du får rösta i Europaparlamentsvalet
Om du har rösträtt vid val till riksdagen har du också rösträtt vid val till Europaparlamentet.

Du är behörig att inneha uppdrag
När du fyller 18 år blir du behörig att inneha uppdrag av skilda slag. Här lämnas några viktiga exempel.

Du kan vara rättegångsombud.

Du kan vara medborgarvittne.

Du kan vara nämndeman eller ledamot eller fördragande i allmän förvaltningsdomstol (länsrätt eller kammarrätt).

Du kan vara juryman i tryckfrihetsmål.

Du kan vara ledamot i rättshjälpsnämnd, i arrende- eller hyresnämnd, i arbetsdomstolen, i oljekrisnämnd, i statens va-nämnd, i patentbesvärsrätten, i allmänna reklamationsnämnden, i styrelsen för allmänna pensionsfonden, i jämställdhetsnämnden, i prövningsnämnden för bankstödsfrågor och vid sjöförklaring.

Du kan vara vice riksbankschef.

Du kan vara förmyndare, god man eller förvaltare.

Du kan vara stiftare, verkställande direktör, revisor eller likvidator i ett aktiebolag, eller den som på bolagets vägnar får ta emot delgivning. Detsamma gäller i motsvarande fall i bank- och försäkringsrörelse, i handelsbolag och enkla bolag, i ekonomiska föreningar och i stiftelser. Dock krävs det för flera av uppdragen ovan att man måte besitta någon form av utbildning eller kompetens. En revisor måste till exempel var auktoriserad eller godkänd.

Du kan ges tillstånd att driva hotell eller pensionatsrörelse eller förestå sådan rörelse.

Du kan auktoriseras som tolk, översättare eller som bilskrotare.

Du kan ges rätt att importera och hantera explosiva varor.

Du får vara utgivare för periodisk skrift.


ALKOHOL
Du får servera och serveras alkohol

Du får servera alkoholdrycker.

Du får köpa öl klass II (folköl) i detaljhandeln och bli serverad alkohol på restaurang. För hemtillverkning av vin och starköl gäller ingen åldersgräns.

Du får ta emot öl klass II i gåva eller som lån.

Du får köpa flyktiga lösningsmedel.


TOBAK
Du får köpa tobak.

SPEL
Du får spela på hästar

Du får börja delta i automatspel, roulettspel, tärningsspel eller kortspel.

Du får börja delta i vadhållning i samband med hästtävling.


TOTALFÖRSVARET

Mönstring och värnplikt
- Om du är man och svensk medborgare är du skyldig att genomgå mönstring om du är totalförsvarspliktig det kalenderår du fyller 18 år.
- Om du är kvinna och svensk medborgare får du antagningsprövas för att fullgöra värnplikt eller civilplikt med längre grundutbildning från och med det kalenderår du fyller 18 år.
- Du får antas som hemvärnsman.
- Du får ingå avtal om tjänstgöring i Försvarsmakten.


TRAFIK

Körkort och övningskörning
Du får ta körkort för tung motorcykel, personbil, lätt lastbil, tung lastbil och tungt släpfordon.

Du får övningsköra med lätt lastbil med tillkopplat tungt släpfordon eller tung lastbil.

Du får i en sidovagn till motorcykel ta med en extrapassagerare under 10 år.

Du får skjutsa två barn under 6 år på cykel.

Du får ta trafikflygarcertifikat och privatflygarcertifikat.

Kommentarer
Postat av: Karolina

jag tycker du ska prova allt som står där!

2010-04-22 @ 16:31:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0